Melasma

Melasma

Melasma is ook bekend als chloasma of het zwangerschapsmasker

Bij melasma maken de pigmentcellen in je huid meer kleur aan dan normaal. Ze draaien  overuren. Verschillende dingen kunnen ervoor zorgen dat deze cellen meer kleur maken bij melasma. Bij melasma zijn het de hormonen, die de overproductie van pigment activeren. Zij regelen de verwerking en allerlei fysiologische processen en reguleren stoffen in je lichaam. Zo hebben ze ook invloed op het stofje melanine, een bruinzwart pigment.


 

Waarom deze overproductie plaats vindt tijdens deze hormonale veranderingen is niet bekend. Zelf denk ik dat UV licht de trigger is.

Hormonale veranderingen ontstaan tijdens een zwangerschap of door het slikken van anticonceptie. Daarnaast is erfelijkheid, langdurige blootstelling aan UV licht, zonnebank, bepaalde cosmetica, medicijnen zoals; Tetracycline= antibiotica, epilepsie en anti-malaria middelen triggers voor melasma.

Al deze factoren zorgen ervoor dat de cellen overuren maken en meer kleur produceren. Bij sommige vrouwen verdwijnen de donkere plekken vanzelf na de zwangerschap of bij het stoppen van de pil. Een gekleurde huid zal niet zo snel rimpelen maar is wel enorm overgevoelig voor melasma als je de huid niet voldoende beschermt tegen UV stralen. Een lichte huid zal hier minder last van hebben mits het in de familie voorkomt. Dus wees alert.

Hoe herken je melasma?

Hoe herken je melasma?

Hoewel melasma meestal voorkomt bij vrouwen, kunnen mannen het soms ook krijgen. De donkere vlekjes vallen vooral op, als je huid aan zonlicht is blootgesteld.

De vlekken van melasma hebben vaak een duidelijke grens en kunnen een grillige vorm hebben. Je ziet ze vooral op het voorhoofd, de wangen, rond de ogen, de slapen en bovenlip. Soms verschijnen de vlekken ook in de hals en op de onderarmen, vooral bij vrouwen na de menopauze.

Niet alle plekken op je huid reageren even sterk, daarom ziet melasma er vaak uit als een flinke grote vlek of meerdere vlekken. Melasma wordt ingedeeld op basis van de diepte van het teveel aan kleurpigment. Er zijn oppervlakkige vlekken (het pigment zit vooral in de bovenste laag van de huid) en diepe vlekken (het pigment zit vooral dieper in de huid). In de meeste gevallen zit het pigment zowel in de oppervlakkige als diepere lagen van de huid.

Hoe kun je melasma behandelen?

1. Medicijnen


Azelaïnezuur, hydrochinon, tretinoïne en tranexaminezuur  in de vorm van huidzalven.

Deze medicijnen remmen de vorming van pigment (melanine) in de huid. Hierdoor zal de huid verbleken. Het vermindert de pigmentvlekken.

Nadelen:

  • De vlekken kunnen weer terug komen na je medicijnen kuur.
  • Vaak moet je de medicatie langer dan 3 maanden smeren.
  • De kans op bijwerking is groot. Je huid kan geïrriteerd raken, de vlekken worden soms nog donkerder of zelfs lichter tot wit van kleur  (verlies van pigment).  Volg daarom het advies van de arts goed op.
  • Je huid kan extra uitdrogen, Ga na of je een crème over de zalf heen mag smeren, vaseline wordt hiervoor vaak ingezet.
  • Je mag deze middelen niet tijdens je zwangerschap of het geven van  borstvoeding  gebruiken.

 

Mert apparatuur

2. Laser

Dit laat vaak niet alle vlekken verdwijnen en kan de donkere huid extra donkerder maken of uitdrogen.

3. Microneedling

De kleine huidbeschadigingen activeren het herstellend vermogen van het lichaam. Het kan een proces teweeg brengen om de pigmentatie lichter te maken en of de aanmaak van pigment te verminderen.

Met cosmetica

4. Blekende crèmes.

Deze werken alleen als je ze consistent blijft gebruiken in combinatie met een UV beschermer van minimaal spf 30 en hoger.

5. Fruitzuurpeeling en specifieke ingrediënten

Donkere vlekken kunnen goed behandeld worden met Azelaïnezuur, Amandelzuur, Vitamine A, Sodium ascorbyl phosphate (ascorbinezuur zuur -vitamine C) en Niaciamide.

Nazorg

Na elke intensieve behandeling is de NAZORG belangrijk. Hoe ga je om met je huid na deze intensieve behandeling, wat ga je laten en wat ga je extra inzetten, Het valt en staat op inzet en uithoudingsvermogen. There’s no quick fix. Bij Huidsalon Gracieus staat de nazorg na elke behandeling op nummer een. De rest is up to you.

Je kan geen marathon uit lopen zonder een gedegen training met de goede voedingsstoffen, vitamines, mineralen en goede nachtrust. Het effect hiervan is een gezonde huid.

Tips bij melasma

Onze zomers veranderen. Ze worden heter en wispelturiger. Dit heeft inpakt tijdens je zwangerschap of je nou een lichte huid of getinte huid hebt. 

  1. Gebruik een goede UV beschermer  tijdens je zwangerschap minimaal een spf 30 of spf 50. Ook als je op wintersport gaat. Volg het weerbericht en houdt de UV index in de gate.
  2. Bescherm de barrière functie van de huid pas op scrubs. Glycolzuur, producten met benzylalcohol. isopropylalcohol of ethanol.
  3. Gebruik producten met onder andere ceramides, peptide, hyaluronzuur, urea en glycerine.
  4. Je hoeft je niet altijd zorgen te maken dat melasma niet verdwijnt.  Het beste is om pas over te gaan met behandelen na een aantal maanden van de bevalling. Melasma verdwijnt in de meeste gevallen namelijk vanzelf.
  5. Bescherm je gezicht met een hoed of pet.
  6. Gebruik tijdens je zwangerschap geen crèmes met stoffen zoals hydrochinon en vitamine A zuur. Dit is niet veilig voor de baby.
  7. Wil je pertinent behandelen tijdens je zwangerschap, dan kun je een fruitzuurpeeling ondergaan, maar overleg altijd eerst met je arts.
  8. Pas op bij lichtgevoelige medicijnen, gebruik UV bescherming, minimaal een maand nadat je gestopt bent.
  9. Gebruik 365 dagen je UV bescherming en herhaal het smeren na elk uur als je lang buiten bent of in de auto zit.